Strand og surfing på Sri Lanka

Strand og surfing på Sri Lanka

Kanskje ikke overraskende til å være en øy, det er tross alt kyst rundt hele øya, men Sri Lanka sine strender og krystallklare hav har bergtatt oss.

Få steder har det vært slik variasjon i strender, bukter og bademuligheter, og få steder har vannet vært klarere og grønnere. Å kaste seg i bølgene på Sri Lanka, er som å svømme i et friskt boblebad. Og er du heldig, får du følge med en skilpadde eller to på veien.

Hvor man skal reise på Sri Lanka, avhenger noe av sesong. Noen ganger er det best på østkysten, andre ganger på vestkysten. I øst og nord har vi fått anbefalt Arugam Bay og Trinco. Men under den norske vinteren er det sørkysten som har det beste været. Vi tok dermed reisen fra fjellene ved Ella og ned til sydspissen, og fulgte veien videre vestover opp mot Colombo.

Tangalle

Tangalle er lang strandstrekke sør-øst i Sri Lanka, og supert utgangspunkt hvis du vil kombinere det med safari i Yala eller Udawalewe nasjonalpark, eller på vei ned fra fjellene. Og til tross for fantastiske strender, er det ikke så mye turister, til det er det muligens litt for langt fra Colombo.

Grønt vann og høye bølger ved Tangalle.

Selve Tangalle Beach er lang og fin, men kan ha masse vind og høye bølger. Litt for høye bølger for noen familier. Et alternativ er Tangalle Bay (se hovedbilde), 5 minutter fra selve Tangalle. Her er vannet roligere, og det er utrolig fint. Vi bare elsket dagene ved Tangalle Bay.

Vi valgte å bo ved Tangalle Bay, på Nuga Eden Resort, noe som vi var storfornøyd med, og veldig gjerne anbefaler. Ellers er det fullt av små gjestehus og restauranter langs strandveien i Tangalle hvis man ønsker litt mer liv.

Hiretikya

En halvtimes kjøretur med tuk-tuk fra Tangalle, ligger den lille bukta Hirekitya. En skikkelig hesteskolagune, og et bittelite surfeparadis. Hvis du er nybegynner, eller har barn som vil teste surfing, så er det kjempefint her. Men for en ren badetur, så kan det bli litt mange surfebrett i vannet til tider. Men uansett er det nesten verdt det, det er et utrolig fint sted, og det er bølge og surfefritt lengst til høyre på stranda. Det finnes et par små restauranter, med blant annet skikkelig god pizza, og også en del rimelige overnattingssteder i nærheten. Vi kunne godt ha vært her en uke.

Surfekurs igjen, i Hireketiya. Bedre gymtimer skal man lete lenge etter.

Talpe

En liten badebukt på østsiden av Unawatuna, med strålende strand og til tider veldig høye bølger. Men i bukten rett utenfor Wijayas i Talpe, er det fantastisk for familier å bade. Et korallrev lager en stor badedam, der man er beskyttet fra bølger og er man heldig (noe vi ikke var), så svømmer skilpaddene rett under deg. Super sted! Og Wiajas har også super god mat og drikke.

Fantastiske lokale fiskere i fantastiske Talpe.
På stranden i Talpe kan du bade i ly for bølgene.
Talpe ved solnedgang, fra Wijayas restaurant.

Weligama

Muligens surfestrand nummer 1 på sørkysten av Sri Lanka. Her har du lite å gjøre, hvis du ikke vil prøve deg på et brett ute på bølgene. Og det bør man, det er supergøy,  ifølge de minste bandemedlemmene. Prisen på en times surfekurs er ca 150 nkr, og det er nok til at de fleste får seg opp å stå på brettet og kan fortsette litt til på egen hånd. Og ja, det er mange surfere der. Men stranden er også et par kilometer lang, så det er plass til det. De mer proffe surferne holder til lenger ute, mens amatørene kan boltre seg innerst. Det er plass til alle.

Surfing er helt klart den nye feriefavoritten.
Venter på den rette bølgen i Weligama.

Mirissa

Til Mirissa reiser man først og fremst for å dra på hvalsafari. Og det skal man i Mirissa. Men Mirissa er veldig mye mer, og vi stortrivdes i Mirissa. Stranden er litt mer utbygd, det er sikkert et 20-talls restauranter og småhotell langs den.  Men likevel, fullt blir det ikke på stranda i Mirissa. Stranden er perfekt for bading hele tiden stort sett, og også perfekt for bodysurfing.

Mirissa Beach, deilig sted!

Vi bodde på Hotel Irina, som ligger 5 minutters rusletur fra stranda. I Mirissa gjør det ingenting, det kan være deilig å tusle hjem gjennom gatene (når du først har kommet deg helskinnet over hovedveien).

På veien mellom Weligama og Talpe kan man også få prøve seg som lokale fiskermenn.

Galle

Ulikt alt annet vi har sett på Sri Lanka, Galle er en perle. Etter mange stranddager, er det å komme til Galle som å plutselig mellomlande i et lite Frankrike eller Italia. Selv om det egentlig mest var nederlandsk i sin tid.

Galle Fort er lite og oversiktlig, lett å rusle rundt i og fullt av koselige små kaffebarer, butikker og restauranter. Har du tid, stopp for en dag, har du enda bedre tid, stopp for to dager. Men det rekker. Det er ikke all verdens å gjøre i Galle, utenom shopping og spising. Vi besøkte det maritime arkeologiske museet og det var vel verdt det. Revene utenfor Galle har senket flere skip gjennom tidene, så det er mye spennende å både se og høre om. Ikke minst for to små som nå drømmer om å bli havets Indiana Jones og Lara Croft.

Galle er full av små smale gater, og mange perler av resturanter og cafeer.

Anbefaler å bo inne i selve Galle Fort, da er det 5 minutter rusletur til de fleste stedene. Vi bodde på Knights Inn, veldig rimelig og fint gjestehus midt i fortet. God mat er det mange steder, men vi falt spesielt for pastaen på The Pasta Factory, hummusen på Chambers Restaurant og pannekakene på Crepeology. Og er det et sted på Sri Lanka du skal fråtse i is – så er det i Galle.

Også i Galle kan man bade. Ute ved fyrtårnet rekker vannet bare til knærne, men funker fint som avkjøling. Med dukkemasker kan man se utrolig mye fisk i korallrevet rett utenfor.

Mount Lavinia Beach

Rett nedenfor Colombo ligger Mount Lavinia. En lang strandsstrekke langs toglinjen, med flere små strandrestauranter og enkle overnattingssteder. Og masse AirBnBs. Stranden er i seg selv mer enn god nok til å bade på, men vi opplevde for første gang å Sri Lanka mye søppel og plast i vannet. Så det kan være en ide å bo et sted med basseng i tillegg. Men nærheten til Colombo, og det lokale livet overalt, gjør likevel at det er et OK sted å stoppe for noen dager.

Strekket nærmest begge sider av selve Mount Lavinia Hotel er kanskje den beste, og mest velutbygde med hensyn til å få seg en matbit på stranda. Selve Mount Lavinia Hotel synes vi også er en liten historisk perle. Og om du ikke har råd til å bo der, er det fullt mulig å tilbringe en hel dag eller to ved bassenget eller stranden deres. For 50 kr per person har du solseng, vind i håret og en nydelig utsikt mot Colombo fra bassenget.

Helt fint å låne seg plass på et litt finere hotell for en dag. Hotel Mount Lavinia.

Negombo

En time nord for Colombo, og veldig nære flyplassen, ligger Negombo. En lang strand, med lite folk og rolig badeliv. Til tider mye bølger, men ikke mer enn de fleste familier lever fint med. Selve Negombo har også et veldig godt utvalg av spisesteder og overnattingsmuligheter, så det er absolutt helt fint å være her et par dager først eller sist på reisen.

Vi bodde veldig rimelig og bra på Star Beach Hotel, rett på hovedstranden, med god frokost til en veldig hyggelig pris.

Tips til flere steder og overnatting på Sri Lanka finner du på Helene Hovdas blogg, Sri Lanka Favorites.

4 Replies to “Strand og surfing på Sri Lanka”

  1. Hei. Vi er en familie m to barn (3 og 5) som planlegger å reise til sri Lanka i jan-feb. Vi skal reise i to mnd. Er det litt for mye tid å tilbringe bare på Sri Lanka? Vurderer feks Kerala også. Noe sted dere ville anbefalt for å være i ro i en ukes tid?

    1. Hei Martha! Jeg tror helt sikkert 2 måneder går fint på Sri Lanka, 1 måned gikk ihvertfall veldig fort. Kerala er ikke så veldig ulikt (teplantasjer, grønne fjell, strender), det er kjempefint der også, men litt mer «indisk» og opplever det ikke like fint å bade feks. Hvis jeg skulle reist et annet sted tror jeg jeg like gjerne ville tatt en annet land i Asia, for å få litt forskjell. Både Thailand og Kambodsja er fint i januar og februar, og det er ikke så veldig dyrt å fly mellom stedene. Kanskje også et alternativ å vurdere Maldivene når dere først er der, avhenger litt av budsjett dog. Det er ganske billig å fly til Maldivene, men litt dyrere å bo. Nederst i Sri Lanka sakene (og denne) er det link til bloggen til Helene Hovda. De reiste til Maldivene, og gjorde det den litt rimeligere måten.
      Både Talpe, Tangalle, Mirissa og Hiretikya var flotte steder, som du fint kan henge rundt en ukes tid. Ellers hørt veldig mye fint om Trincomale og Arugam Bay, men det kan være litt utenom sesong i januar-februar. Hadde vi hatt mere tid en en måned, så hadde vi dog garantert brukt mere tid på vestkysten (nord for Trinco), og gjerne et par dager til i Ella-området.
      Gled dere masse, supert land å reise i med barn. Hilsen Malin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.