Nydelige Bagan i Myanmar

Nydelige Bagan i Myanmar

Før vi reiste fikk fruen to reisebøker fra Myanmar, med forsider preget av luftballonger over Bagan. Det der skal jeg gjøre, sa fruen. Og selv om barna ikke var like hissige, var det helt klart et av hovedmålene for Myanmar turen. Og vi er så glad for at vi kom til Bagan.

Bagan er Myanmars mest kjente turistmål. Med over 2000 gamle templer og pagodaer, de fleste rundt 1000 år gamle, så er det ikke rart. Noen er små, bygd av landsbyfolk, og mange er store, bygd av de med penger eller de kongelige. Det er totaliteten som teller. Og stemningen som gjelder. Og det er bare å reise hvis du kan!

Utsikt fra et tempel som raste ved jordskjelvet i Bagan i 2016. Magisk.

Nåvel, så ble det ingen ballongtur over Bagan. Sukk. Hovedgrunnen er dog at det koster ca 2500 nok per person. For en hel reisefamilie som oss, så er det et månedsbudsjett i losji. Så vi tydde til hest og kjerre.

Og det må være et av de beste ufrivillige valgene vi har gjort. Smålunkende, med passe bris gjennom kalosjen, guidet hestemannen oss gjennom bakgater, små landsbyer og gamle templer i Bagan. Vi bare satt og nøt. Til og med ungene, for det meste. Bagan ga oss den etterlengtede følelsen av at turen til Myanmar virkelig var verdt sin pris i dollar. Og vi reiser gjerne tilbake. Og da blir vi enda lengre.

Lokalt marked i en landsby i Bagan. Hit finner du nok kun med en lokal hestemann.
Selv om kan bli litt kjedelig sånn innimellom alle templene i Bagan var hesteturen det beste vi gjorde i Bagan mener ungene.

Praktiske tips om Bagan

 • Etter å reist litt her og der i Bagan, ville vi anbefalt å bo i området som heter Nyaung U. Vi bodde selv midt mellom gamle og nye Bagan, men endte opp hver kveld i Nyang U . Her er det en fantastisk stemning, men en liten hovedgate fylt av resturanter og små butikker. Du får litt «på beachen» følese, men så var det også det som var fantastisk.
 • Bagan er stort. Det er ikke slik at man reiser til et lite område, som for eksempel Angkor Wat, og ser en masse templer på en time. Templene er overalt, over et enormt område. Og ikke alle trengs å besøkes. Det er mer stemningen, utsiktene og stedet i seg selv om er tiltrekkende.
 • Prøv den italienske restauranten La Terazza i Nyaung U, drevet av en kul italiensk dame, som virkelig kan lage mat. Beste så langt i Asia.
 • Du kan (og sikkert bør) ta ballong over Bagan. Ballongturene starter før solen går opp, du får med deg soloppgang og nok en fantastisk utsikt over området. Fantastisk hvis du er to, og vi ville gjort det hadde vi vært på bryllupreise. Det finnes mange som fikser ballongturer, og de fleste hoteller fikser det også. Det skal ikke være noen grunn til å booke det lang tid i forkant, dagen før skal rekke. Obs på prisen, det er ikke billig moro. Men helt sikkert verdt det.
 • Hest og kjerre er den tradisjonelle måten å ta seg rundt i Bagan på. Vi ba vår hestemann om å ta oss utenfor de største turiststedene, noe som førte til en fantastisk tur gjennom hans lokale landsby og markeder. Vi fant vår via Tripadvisor – og anbefaler han virkelig, han forteller mer enn gjerne om livet før og etter 2010, og er veldig flott med både unger og voksne.

  Det er bare å lene seg tilbake, og lunke sakte gjennom landsbyliv og templer.
 • Elektriske mopeder, eller e-bikes, er superfint I Bagan. Lei en for en hel dag eller halv. Det du misser er historiene om alle stedene, men det du får er opplevelsen av å oppdage nye steder på egen hånd. Det finnes alltid et sted hvor det ikke er noen andre.

  Bagan er fantastisk for å kjøre rundt med elektriske mopeder, og du når dit ingen andre alltid er.
 • Sunset-cruise på elven er faktisk helt ok. Alle hotell og reisebyråer fikser dette også. En fin måte å tilbringe en kveld i Bagan på. Du får en hel båt for deg selv (hvis du har lyst) for en relativt billig penge.
  Sunsetcruise på egen Titanic-båt i Bagan

  Og solnedgangen var verdt å vente på. .
 • Det er vel verdt å reise på en «laquer-fabric» for å se og gjerne kjøpe tradisjonelt håndverk. Det er utrolig mange timer som legges i hver enkelt liten håndmalt skål, og de er utrolig fine. Hver enkelt sak de gjør tar over 6 måneder å lage fra grunnen, fantastisk håndverk.

  Burmesisk håndverk, fascinerende og førsteklasses.
 • Standarden er ofte 2-3 dager i Bagan. Vi kunne gjerne tatt 4-5 dager der. Så legg gjerne til en dag ekstra når du først er på vei.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.