Inle Lake – båttur blant fiskere og flytende hager

Inle Lake – båttur blant fiskere og flytende hager

En dagstur med buss øst for Mandalay ligger innsjøen Inle, nesten 1000 meter over havet, omkranset av grønne fjell. Inle er den nest største sjøen i Myanmar, kjent for sine flytende landsbyer og hager.

Med langbåt og langmotor i Inle

Hovedattraksjonen i Inle er uten tvil båtturer på selve sjøen. Vi valgte en 5 timers båttur, mer enn nok for oss tenkte vi, og klev om bord på vår egen 11 meter lange smale båt. Så fort du begynner å kjøre nedover kanalen fra Nyang Shwe begynte vi å slappe av, nyte utsikten og se hverdagslivet til Intha-folket som lever sitt liv på og rundt sjøen.

Båttur på Inle sjøen

Allerede ved utløpet av kanalen, møtes vi av de første fiskerne ved Inle, Intha-fiskerne. Kjent for sin særegne måte å styre båten med benene, samtidig som de fisker med kurver i sjøen. De første vi møter spretter opp av båtene sine så fort vi nærmer oss, og viser frem kunstene sine. Som sirkusartister, perfekt plassert for å ta et godt bilde, og kanskje tjene noen kyats. Men helt tydelig ikke den «ekte» fiskeren. Heldigvis viser det seg, at de «ekte» fiskerne lenger ned i sjøen, gjør det samme – uten show – kun for å fiske i fred. Og det er i grunnen noe helt magisk å se på dem.

Intha-fiskerene viser mer enn gjerne frem seg for turister. Så mye fisking gjorde vel kanskje ikke akkurat de her.
De ekte Intha-fiskerne. Disse fisker faktiskt. Inle sjøen er grunn, maks 1,5 meter, og full av sjøgress. Oppreist ser de fiskene som gjemmer seg i sjøgresset, og kan raskt manøvrere både båt og fiskegarn.

Vi suser videre nedover sjøen i full fart, sola skinner og det er i grunnen ganske behagelig til tross for den overdøvende motorlyden fra båten. Ganske snart møter vi de flytende hagene. Bygd opp på flytende blader og mudder, dyrkes tomater, salat, bananer og alt annet i «vannranker». Det er genuint, og genialt.

Tomater i lange vannrekker.
Vannveier ved Inle, det er bare å ta båten fatt. Intha-folket er så avhengig av sjøen, at byen og hagene er bygd på sjøen

Husene i den flytende landsbyen står på påler i vannet, med sjøveier mellom seg. Det er ganske enkelt kun en måte å ta seg fra sted til sted, det er via båt.

Sentrum i fiskerlandsbyen, med bensinstasjon og postkontor. Postkassen er selvfølgelig også flytende (lengst ned til venstre i bildet på vannet).

I fiskerlandsbyen er det fullt av hus, verksteder, en skole og noen restauranter, også disse på påler. Men mest av alt er det yrende liv. Her snekres det, det smies og det gjøres alt mulig håndverk og handel på tradisjonell måte. Vi var innom både en sølvsmed, et veveri, en smie og et båtverksted. Det meste helt som i NRK serien Anno. Men dette er ikke TV, dette er virkelighet. Litt kommers virkelighet da vel og merke.

Fiskerlandsbyen ved Inle. Sjøveien er eneste vei mellom husene.

Det mest fantastiske å tenke på etter en dag på Inle er at her går livet sin gang, de som bor her har sitt eget økosystem med produksjon, varer og handel. Og de har levd likeens i flere århundrer. Den eneste forskjellen fra tidligere og nå, er kanskje strømmen av turistbåter som våres som suser igjennom for å få et glimt av hverdagen her.

Kvinner fra Padaung-stammen, den eldste stammen i Myanmar. Jentene starter ved 5-års alder med messingringene, og kan ha opp til 35 – og vi kan love de er tunge. Dessverre er det slik at en del av Paduang-kvinnene vi møter kun er der for turismens skyld.
Jenter fra Padaung-stammen i Myanmar. Pent oppstilt, ferdig til å ta bilde av.

Praktiske tips hvis du reiser til Inle

 • Alle hoteller kan fikse båtturer, eller det er å bare å møte opp ved elven ved Nyang Shwe, så dukker en båtsjåfør opp.
 • Båtene tar maks fem personer. For en båt for en fem-seks timers tur koster det ca 25000 kyat (25 dollar), og så oppover jo lengre tur du vil ha (opp til 10-12 timer). En kveldstur i solnedgangen er 10000 kyat (ca 10 dollar).
 • Listen over steder båten kjører deg kan være lang. Vi anbefaler å være ganske klar på hva du vil se og ikke vil se før du går om bord. Flytende hager, flytende byer, fiskerlandsbyen, sølvsmeden og veveriet som bruker lotusblomster var høydepunktene. Skulle vi lagt til noe ville vi lagt til et besøk i Indein (Intein), gamle tempelruiner en bit opp i elvedraget.
 • Vi hadde valgt å bo litt utenfor tettstedet Nyang Swhe, Royal Nadi Resort, syns det var helt fantastisk. Og noe vi var glad for etter hvert. Bråket fra båtmotorene ved Inle og kanalene er ganske ekstremt, så det var deilig å komme seg til et stillere sted. Et alternativ er å bo på en resort ved selve Inle, ville valgt et sted litt sørover i sjøen. Reiser du med barn, så book gjerne med svømmebasseng. Det er ikke så mye annet å gjøre.
 • Ved Inle må alle turister betale et turistpass for hele området. Passet er gyldig i fem dager og koster 10 dollar per person
 • Andre ting å gjøre rundt Inle
  o Besøk vingården Red Mountain Winery
  o Lei en sykkel og sykle langs sjøen eller opp i landsbyen i åssidene
  o Besøk de gamle tempelruinene ved Indein
  o Det finnes noen tempelgrotter som skal være helt OK
  o Bare slapp av…. nyt temperaturen (god norsk sommer) – og ta livet med ro.

  Sykkeltur vedsolnedgang ved Nadi Lake, like ved Inle.

Mer om Inle

Halv offisielle hjemmesider om Inle: Inlelaketourism og Inle-Lake Myanmar

LonelyPlanet om Inle 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.