Historien om elefantene Sambo og Ruby

Historien om elefantene Sambo og Ruby

Av Alexandra

Vi reiste til Elephant Valley Project (EVP) som er et dyrereservat hvor de tar vare på elefanter. I Kambodsja er det 80 elefanter i fangenskap og det er ca. 400 ville elefanter, de fleste av de er i Mondulkiri der vi var.

I gamle dager ble elefantene brukt på gårder, til å transportere folk og jobbe i skogen. Når det kom biler mopeder og traktorer var det ikke bruk for elefantene lenger, mange ble solgt til byggefirmaer og turiststeder. Da har ikke elefantene det noe bra fordi de skal jo være frie.

På Evp har de redda 8 elefanter fra fangenskap. Vi fikk treffe 7 av dem, og her er historien til Sambo og Ruby

SAMBO

 • 55 år
 • Veier 3.2 tonn
 • Kjønn: jente
 • Favorittmat: bananer( sambo spiser 10 banantrær hver dag
 • Hun har en skade på foten fordi hun gikk så mye på asfalt.
 • Hun har vært tre år på EVP
Elefanten Sambo

Sambo er kanskje Kambodsjas mest kjente elefant, fordi den har vært turistelefant i hovedstaden i 30 år. Hver dag har sambo gått opp og ned 10 timer hver deg med turister på ryggen. Når hun ikke bar turister på ryggen så har hun stått låst fast.
Sambo fikk alltid kake og brus eller øl på bursdagen sin når hun var i phnom penh , og når hun kom til EVP veide hun over 4 tonn. Hun visste heller ikke hvordan hun skulle spise planter og trær.

Ettersom Sambo gikk så mye på asfalt fikk hun store skader på føttene. Elefantføtter er myke og skal ikke gå på asfalt. Hun har store sår og infeksjoner. Derfor får hun behandling 2 ganger om dagen på EVP. Da står hun i «fotbad» som skal gjøre føttene hennes bedre.

 

Her blir Sambo vasket og så gjør de klart fotbadet hans med medisiner for sårene.

Før Sambo ble turistelefant, så var hun «skolebuss» i Phnom Pehn. Etter krigen og folkemordet i Kambodsja var det dårlige veier. Sambo kunne derfor bære barn til og fra skolen.

Ruby

 • 57 år
 • Kjønn: jente
 • Vekt: 2 tonn
 • Favorittmat: grener og røtter ( spiser tre banan tre om dagen
 • Ble reddet fordi hun var veldig overarbeidet og skadet
 • Ruby er den minste elefanten de har fordi hun ble teatt fra mamman sin før hun var ammet ferdig.
 • Hun ble brukt som frakter av tømmer i skogen. Hun har bært mange tunge tømmerstokker og ting, derfor er skuldrene hennes ødelagte og vonde.
Elefanten Ruby (Foto EVP).

Ruby var nestleder av en flokk av fire elefanter som jobbet i skogen. En dag var det en av de minste elefantene som hadde begynt å tøffe seg, og hun var mye større og ville ta plassen til Ruby i flokken. Da kjempet ikke Ruby imot, men forlot alle elefantene. De andre elefantene forsøkte å få henne inn i gjengen igjen, men da ville hun ikke. Etter hvert måtte hun være hos en fattig familie, der fikk hun aldri nok mat. Da begynte hun å dra opp gummitrærne til naboen. Og da måtte familien betale mye for hvert tre. Til slutt hadde ikke familien mere penger til å betale for trær. Da ble hun solgt og tatt vare på på EVP.

På EVP ble Sambo og Ruby bestevenner. De er helt ville sammen og liker å være sammen. De får treffe hverandre to ganger om dagen. Sambo var veldig kresen på mat etter å ha fått mye godt i Phnom Pehn, det var ikke Ruby. Det Sambo ikke spiser, det spiser Ruby.

Her møtes Ruby og Sambo. Ruby er bakerst. Når de møtes lager de veldig høye lyder og springer rundt som gale.

 

 

2 Replies to “Historien om elefantene Sambo og Ruby”

 1. Dette var fint å lese Alexandra,Nå kan vi som leser dette litt mer om elefanter’.Håper dere fortsatt har det veldig bra…Vi må snart snakke sammen på skape,!???

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.