Hils på Steinar!

Hils på Steinar!

Før vi reiste solgte vi bilen i Oslo. Derfor er det en veldig overraskelse for oss selv at vi akkurat har kjøpt oss egen bil i Swaziland.

For bil må man ha har vi funnet ut hvis vi skal reise rundt i Afrika i noen måneder på budsjett. Det er nemlig noen ting som totalt mangler i sørøst-Afrika – gode transportmuligheter.

Med vår brede bilkjøpererfaring fra Norge, som i hovedsak har dreid seg om å krysse i mest mulig utstyr på en firmabil, tok vi dermed med resten av transportbudsjettet for reisen og bega vi oss ut på biljakt.

En full dag trålet alle fire og tre bamser gjennom sju ulike bruktbilforhandlere på Swazilands Alnabru. Og ble litt klokere! Ikke kan man kjøpe bil når man er utlending, og ikke kan man ta med biler over grenser når man ikke eier bilen selv.

Men heldigvis er bilselgere i Swaziland, som bilselgere fra de fleste andre land. Så fullt lovlig, men med litt kreativitet, så fantes det muligheter likevel. At alle bilforhandlere her er fra Pakistan, alle importerer de samme bilene fra Japan og de fleste har en slektning i Oslo, hjalp også på velvilligheten.

Vi ga ikke opp bildrømmen ihvertfall, og brukte en hel dag til på prøvekjøring og pruting. Heldigvis fikk vi følge av Pastor Paul og kona på deler av veien videre, men vi må med en viss stolthet si at vi selv landet en imponerende avtale med Amir. Pruting kan vi!

Og etter noen dager til og litt venting… og litt mer venting… så kjørte vi veldig stolte og glade ut av bruktbilsletta. Vi kom dog ikke veldig langt før vi kom på at vi sikkert burde ha sjekket om vi virkelig fikk nytt batteri og alt sikkerthetsutstyr vi var lovet. Ikke noe annet å gjøre enn å le av det.

Neste stopp var å skaffe seg bilskilt. Her trykker de bilskilt de fleste steder, så det var bare å finne frem til rett sted. Og så hadde vi jammen et nydelig Swazi-skilt! Og så kjørte vi lykkelig hjemover, vel uvitende om at vi manglet tre hjulbolter i det ene hjulet…. det skal jo tross alt riste litt i en gammel bil.

Ilddåpen for Steinar var en tur til Nasjonalparken. For en sann glede det var å kjøre safari i noe større enn en Polo. Heldigvis regnet det skikkelig, og de store gjørmehullene og leirveiene var helt perfekt for en bil med firhjulsdrift. Vi satte oss fast bare en gang, måtte rygge 2 km på jungelvei og gubben ble sendt ut av bilen for å flytte et tre som lå over veien, noe som er strengt forbudt. Men Steinar er stein hard, og suste heldigvis fint av gårde når neshornene kom løpende mot oss. Det er bilen sin det!

For å være sikre på at Steinar er frisk nok til å ta oss videre, så brukte vi også en dag på service, og han fikk nye bremseklosser, plugger, filtre og viftereim. Og vi har valfartet nabolaget for å få tak i jekk, refleksvester og varseltrekanter. Vi har til og med klart å bruke en lørdag formiddag på det lokale verkstedet for erstatte den japanske damen i stereoen, med en engelskmann med blåtann. Og de manglende boltene? De er erstattet med noen som nesten passer, ihvertfall sitter hjulene der til de må av, har de forsikret oss om.

Så endelig, etter to uker og fem hele dager brukt på bilkjøp, så sitter vi nå med vår egen bil i Afrika. Det er Steinar! Og nå vet vi helt klart mer om bilkjøp i Afrika, enn vi gjør i Norge.

Og med bilen har vi nå plutselig en plan. For Steinar skal ta oss videre de neste 10 ukene, gjennom Kruger-parken i Sør-Afrika, videre til Okiwanga-deltaet i Botswana, Viktoriafallene i Zimbabwe og til strendene i Mozambique. Og så ender vi kanskje opp i Swaziland igjen, selger bilen og reiser hjem. Så sant vi ikke kjører feil i en rundkjøring et sted, og tar med Steinar hjem til Bislett.

4 Replies to “Hils på Steinar!”

  1. Hva dere kan!??
    Så fint navn på bilen,foreslår at bilen kan hete Steinar Normann etter din fadder Malin.Fortsatt God Tur!,

  2. Bra jobbet! Og vi kunne jo nesten ha møttes! Monica og jeg har vært en uke i Sør-Afrika (Tobacco or health konferanse). Det hadde vært gøy det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.