Grønt, grønnere og grønnest på Sri Lanka

Grønt, grønnere og grønnest på Sri Lanka

Få steder vi har vært har vært grønnere enn Sri Lanka.  Vi startet vår reise på Sri Lanka med en uke i fjellene midt på øya, med Kandy, Nuwara Eliya og Ella.

Kandy

Kandy er storbyen i fjellene, en pulserende og livlig by, med både butikker, shopping og restauranter. Vi var i Kandy først og fremst for å besøke kjente fra Norge, og var så heldig at vi ble vist rundt på de beste stedene. Dog ikke alt, vi prioriterte venner før severdigheter:) Men Kandy har mye å by på for de som vil se mer.  Våre favoritter var den Botaniske hagen og Tanntempelet. Og selve Kandy by, selv om det er mye tut og kjør, så er det masse spennende rundt hvert hjørne. Pass på å få en kopp deilig kaffe på den lille kafeen Bueno, som drives av ungdommer fra Child Action Lanka.

Kandy er grønt og skjønt, og ekstra deilig når man kan dele utsikten med noen.
Kandy Kongelige Botaniske hage, og lille innsjøen som er formet som selve Sri Lanka.
I tanntempelet i Kandy finner man selveste tannen til Buddha,  Sri Lankas viktigste relikvie. Klokken 10 er det mulig å passere «tannen», sammen med ganske mange andre.

Nuwara Eliya

Veien fra Kandy til Nuwara Eliya snirkler seg oppover, blant te-plantasjer og lokale små landsbyer. Te er i det hele tatt hovedattrakasjonen ved Nuwara Eliya, og en av hovedgrunnene til at man bør legge inn et besøk her. Det andre er at her kan du ta toget til eller fra Ella. Nuwara Eliya ligger 1500 moh, og har en helt annen temperatur, det er faktisk ganske kjølig på kveldene. Som en fin norsk sommernatt.

Vi brukte tiden på å rusle rundt i Victoria Park og besøkte te-plantasjen til Pedro.  Her fikk vi en veldig fin tur gjennom fabrikken, til og med ungene syns det var gøy å lukte og se på te i alle varianter. Vel og merke står alle maskinene på dagtid, det er på natten produksjonen er. Men det aller fineste er likevel å vandre langs te-plantene selv. Vi bega oss nedover mot teplukkerne, ivrige etter å lære te-lukker teknikk, og fikk snart følge av en guide som tok oss innover mot plukkerne.

Det er mye lukt og mye nytt når man besøker en teplantasje. I kassene er det te som snart kommer til et sted nær deg.
Å vandre mellom te-plantene i Nuwara Eliya er bare grønt og skjønt.
Disse fine teplukkerne viste oss hvordan vi skulle plukke te. Vi får ikke fast jobb med en gang.

Tips til bosted: Vi endte opp etter litt frem og tilbake på hotellet Alpine Hotel. Gammelt, søtt og under oppussing. Men de hadde noen veldig fine familierom med hems, som kan være verdt å sjekke utI .

Ikke så verst å være reisebamse i Nuwara Eliya heller. Krølle tar seg en velfortjent reisehvil.

Ella

Høye grønne fjelltopper, fantastisk utsikt og sjarmerende landsbyfølelse – det er Ella. Et av de stedene vi koste oss aller mest. Ikke minst på kvelden får man lett litt «backpacker»-feeling inne i Ella.  Spesielt hyggelig var det i sacco-sekkene på balkongen på Chill på kvelden.

I Ella er det et par ting man bør gjøre, og sikkert en hel masse man kan gjøre. Hovedpoenget er å bruke føttene. Vi anbefaler først og fremst å få med Little Adams Peak og Nine Arches Bridge, til sammen en fin kort heldagstur for alle.

Utsikten på vei opp til Little Adams Peak
Det er mange flere topper på toppen av Adams Peak. Ta med godt med drikke og litt snacks, så er det fint å springe rundt en stund.

Vi anbefaler denne ruten:

Little Adams Peak

Stien til Little Adams Peak starter ved Ellas Flower Garden, et par km utenfor Ellas sentrum. Etter ca 10 minutter rolig rusletur mellom teplantasjer, starter oppstigningen. Via 312 trappetrinn kommer man opp til toppen og blir belønnet med en fantastisk utsikt over dalen. Det er bare å sette seg ned å hente inn pusten og nyte utsikten.

På vei ned, ta til høyre når du går gjennom den grønne smijernsporten, mot hotellet 98 Acres. Et hotell det helt klart kan være verdt å bo på. Men om budsjettet er som vårt, og du ikke har booket overnatting et halvår i forveien,er dette et sted du rett og slett bare kan nyte en lunsj eller ettermiddagscoctail på.  Vi endte opp med en lang lunsjpause på 98 Acres, de hadde norsk røkelaks! For noen som er på kortere ferie, er det kanskje ikke så spesielt, men for oss var det himmelen.

Nine Arches Bridge

Fortsett hotellveien fra 98 Acres ned mot hovedveien, og fortsett mot høyre, mot teplantasjen. Der tar du til venstre, og fortsetter å holde til venstre videre. Da starter stien ned til Nine Arches Bridge, en kjempemorsom nedklatring der du holder deg fast i steiner og greiner, og sklir litt på rompa, før du kommer ned på togsporet.

Vel nede finner man fort ut at man ikke var alene på broen, men det gjør ikke så mye. Det er uansett ikke hver dag man får løpe på togskinner på en bro med slik utsikt rundt seg. Togene kommer, men det er vakter der som har kontroll på de, og veiver deg av sporet når toget kommer.

Etter en artig klatretur nedover fjellskrenten kommer man frem til Nine Arches Bridge. Vel fortjent en pustepause.
Ikke hver dag man får lov til å løpe på togskinnene.

Fra brua kan du enten ta en tuk-tuk (til en litt overpriset pris), eller spasere opp stien til venstre for tunnelen. Det er en fin spasertur som tar ca 15 minutter, før du er oppe på veien til Ella igjen. Holder du til venstre på stien på vei oppover, så ender du på Ellas Flower Garden igjen. Holder du til høyre, så ender du nærmere Ella sentrum.

Overnatting

I Ella kryr det av rimelige overnattingssteder, homestays og små gjestehus. Og et par større hotell. Vi bodde rimelig og fint ved Adams Peak Stopover, et helt fin familierom med frokost, med en super beliggenhet for gåturer. Ellas Flower Garden og flere guesthouses i nærheten virker også helt ok. På kveldstid er det bare å ta en fem minutters tuk-tuk tur til sentrum.  Har du mye penger, prøv deg på 98 Acres.

Ta toget

Si Lanka er topp for togturer, og en av de beste togturene du kan ta er opp mot Ella eller Nuwara Eliya, av mange er beskrevet som en av verdens vakreste togturer. Og vakkert er det utvilsomt å snirkle seg oppover blant te-plantasjer, palmer, fossefall og fantastiske utsiktspunkt, mens du ser lokallivet på utsiden passere forbi. Det er i hovedsak to togturer du kan ta, Fra Kandy til Ella eller fra Nuwara Eliya til Ella. Vi tok den siste, det var der det var ledige billetter.

Billettene til disse togturene er stort sett utsolgt før du vet ordet av det, fordi det er et stort svartemarked for togbilletter. Biletthaier kjøper opp plasssene på forhånd av «billetthaier», og selger de dyrt videre til reisebyråer eller andre. Det beste er å gå på togstasjonene å bestille billetter selv, men vær obs på at du bør gjøre det god tid i forkant. Toget til Ella er også av de få hvor du heller vil ha 2.klasse billetter, enn 1.klasse. I andreklasse er nemlig vinduene åpne, og du kan lene deg ut å se. Men når det er sagt, vi stortrivdes på førsteklasse, og etter Myanmar så er alle tog topp.

Toget fra Colombo tøffer videre fra Ella over 9 Arches bridge.

Tips om tog i Sri Lanka

Tips om overnatting og mer om Sri Lanka finner du her,  en reiseblogg av Helene Hovda Lunde som har bodd i og reist Sri Lanka rundt 1 år.

2 Replies to “Grønt, grønnere og grønnest på Sri Lanka”

  1. Kjempefin lesing,Jeg blir med neste gang dere drar ti Sri Lanka.God tur til Afrika.Håper dere er like flinke til å sende hilsner,og at nettet virker der også.

  2. Hei Øystein!
    Så artig og lese om tur opplevelsen deres. Sri Lanka høres fantastisk ut, og bildene dine bekrefter det. Så utrolig bra at dere tok ett år for å reise verden rundt med familien. Ville tenkt og gjort det selv, men jeg er altfor chicken. Keep writing about your destinations and experiences. I really enjoy reading about it all!!!!! Tove

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.