Crash-kurs til globetrotterlivet i India

Crash-kurs til globetrotterlivet i India

India er som ingen andre steder vi har vært, samtidig føles det helt unormalt riktig. Men selv den drevne globetrotter kan møte på noen utfordringer, og som en familie har vi hatt enda noen flere.

Dette har vi lært så langt om India som reisemål:

India er svært! Bretter man ut India-kartet over Europa, så strekker det seg fra Norge i nord, til rett inn på det afrikanske kontinentet i sør. Så det er ikke å undre på at det tar noe tid å reise. Og de 29 indiske statene, er gjerne like forskjellige som de europeiske landene. Det finnes ikke noe sted eller by med samme transportsystem, språk eller religion. Så man må lære på veien. Når man først har forstått hvordan saker fungerer i Tamil Nadu, så er det ikke slik i verken Kerala eller Karnataka, og det er garantert helt forskjellig i Goa. Blant annet finnes det ikke auto-rickshawer i Goa, mens det var utenkelig å forflytte seg med noe annet i Tamil Nadu. I Kerala blir det flere og flere muslimer, slik at oksekjøtt er lov men ikke alkohol, i Tamil Nadu får du gris og i Goa får du alt.

Favortittplassen bak
Ingen auto er lik, men alle har plass til hele familien på en eller annen måte.

Det er nok kanskje lurt å sjekke “regntidene” dit man skal, noe vi selvfølgelig ikke gjorde før vi reiste. Derfor har vi havnet totalt “offseason”, på slutten av “monsoonen”, og de fleste spør egentlig hva i all verden vi gjør her nå:) Det flommer til tider i gatene, og bølgene slår inn fra havet. Egentlig helt fint, vi har nesten India “for oss selv” for øyeblikket. (Og hvis noen lurer – best tid å besøke India er November – April).

Litt monsoonregn gjør ingenting når man først skal dusje i en foss…(og han i hvitt ble nok våtest).

Vi har prøvd de fleste boformer så langt, både enkle “home-stays”, 2-stjerners city-hotel, 5-stjernes resort, husbåt og egen leilighet. Og har funnet ut at det er aller best sånn midt i mellom i pris, og at vi fungerer best på egenhånd. Bagklærne, skjegget og det oftest uvaskede håret gjør seg rett og slett ikke på fine hotell. Og så får man veldig fort resort-syken som vi kaller der (dvs man beveger seg ikke utenfor hotellets område, prøver ikke nye restauranter og ender opp med et veldig dyrt og lite eventyrlig opphold). Cluet er muligens å finne noe relativt nytt eller nyoppusset, uavhengig av stjerner eller pris.

Vedlikehold og renslighet er veldig variert, men alltid på den nedre skalaen (se spesielt opp for lysbrytere, de vaskes rett og slett ikke). Type anti-bac i alle vesker, poser og sekker er veldig greit – og muligens “livereddende” til tider. I hvertfall er det enklere å bruke det ofte i stedet for å irritere seg på alt som er skittent.

Det er helt undervurdert å få lage sin egen frokost! Indisk til frokost fungerer rett og slett ikke, og etter 7 dager med 3 indiske måltider om dagen, så var det helstopp. I mage, hjerte og hode. Ellers er det meste overalt vegetarisk, noe som er helt fint – i en periode. Men lengselen etter “vanlig” mat er stor, spesielt hos barna. Lykken var derfor maksimal da vi etter to uker endelig fant pizza, pasta og kaker i Mysore, og pannekaker i Mangalore etter tre uker. Og vil man ha oksekjøtt, så er visst Goa den eneste staten som serverer det.

Oppvasken må gjøres, også uten varmt vann. Men flott homestay og ingen mageproblemer:)

2 Replies to “Crash-kurs til globetrotterlivet i India”

  1. Tenkte nok at det det ble noen problemer underveis.Men dere tåler jo det meste.Takk for alle meldinger. Det hjelper en engestlig mor.Håper dere fortsatt får en lærerik fin tur.?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.